Hvordan få venner i alle aldre (2024)

Hvordan få venner i alle aldre (1)Del på Pinterest

Vennskap er en viktig del av den menneskelige opplevelsen. Faktisk kan vennskap være kraftig medisin. Det er mangestudiersom viser sterk sosial støtte kan øke selvtilliten, lette angsten og forbedre den generelle helsen.Noen studierrefererer til og med til det som en ordspråklig "vaksine" for forbedret helse.

Mer enn en tredjedel av voksne45 år og eldre føler seg ensomme, og nesten en fjerdedel av voksne over 65 år er sosialt isolert. Mens ensomhet lenge har vært assosiert med en nedgang i psykisk helse, utgjør det også en økt risiko fordemens, hjertesykdom og hjerneslag.

Å finne gode venner er en hindring i alle aldre, men eldre voksne kan ha det vanskeligere. "Senere i livet har vi en tendens til å være mindre aktive i miljøer som gir en mulighet til å få venner," sier GinaMarie Guarino, en autorisert mental helserådgiver medPsychPoint. Mens yngre mennesker ofte finner sosialisering innenfor skole og hobbyer, kan eldre voksne bruke tiden på å prioritere familien eller karrieren.

"Noen mennesker går aldri lenger enn vennene de fikk på skolen eller college, eller holder seg til familiemedlemmer. Men etter hvert som vi blir eldre, kan tidligere skolevenner drive bort, folk går videre, og vennskapssirkler avtar, sier psykoterapeut og selvhjelpsforfatter.Tina B. Tessina, PhD.

Å få venner senere i livet kan være utfordrende, men ikke umulig. Hvis du sliter med å styrke sosiale kretser, prøv disse 10 tipsene for å få venner i alle aldre.

Er det en interesse du alltid har hatt eller en ferdighet du har ønsket å lære? Har du en aktivitet som en gang har gitt deg glede som har falt på vei? Hobbyer faller ofte av oppgavelistene våre når livet blir travelt, men de kan være et nyttig verktøy for å møte andre med likesinnede interesser.

"Det er viktig å få kontakt med ting du liker, og å gjøre det er den enkleste måten å bygge nye vennskap organisk på," sierPaige Harnish, lisensiert uavhengig sosialarbeider og eier av Lifetime Therapy Services.

Frisk opp kunstferdighetene dine med en felles maletime, øk endorfinene dine med en gruppetreningstime, bli med i en bokklubb⁠ — mulighetene er uendelige. Sett av tid til hobbyer som kan berike din generelle lykke og gi en enkel vei til vennskap.

Akkurat som dating krever det å finne vennskap at du tar sjanser og setter deg selv der ute. Å ta initiativ til å sette i gang en samtale med noen eller invitere dem på utflukt kan føles vanskelig i begynnelsen. Ikke la frykten for avvisning holde deg tilbake fra å ta det første grepet og vise interesse for å bli kjent med noen.

Hvis invitasjonen din blir avvist eller du finner ut at du ikke har en sterk tilknytning, ikke ta den personlig. "Gratulere deg selv med at du har motet til å ha tatt den risikoen. Ta en pust og når det føles passende, prøv igjen med noen andre, sier psykoterapeutArlene B. Englander, LCSW, MBA.

Jessica Tappana, psykolog og grunnlegger avAspire rådgivning, finner at gjentatt eksponering og delte interesser er de to hovedelementene som fremmer vennskap. "Se etter muligheter til å se den samme gruppen mennesker regelmessig. Bonuspoeng hvis det er en gruppe mennesker som naturlig har samme interesser eller verdier, sier Tappana.

Disse samfunnsgruppene og frivillige programmene kan skape en konsistent rutine som gir en naturlig rapport over tid. Når du blir kjent med disse jevnaldrende, vil du sannsynligvis ha lettere for å bygge dypere vennskap.

Ta kontakt med ditt lokale samfunnssenter i byen din for å finne muligheter og grupper. Mange byer har senioraktivitetssentre som er gratis for publikum. Du kan også søke etter en lokal YMCA eller lignende, som ofte tilbyr programmering for voksne i alle aldre.

Å finne frivillige muligheter kan kreve litt ekstra forskning fra din side. Hvis du brenner for en bestemt sak, ta kontakt med en organisasjon i ditt område for å spørre om frivillige muligheter. Hvis du deltar på religiøse tjenester, kan stedet for tilbedelse også arrangere frivillige arrangementer for å delta i.

Ingen liker å bli dømt for pålydende. Når du møter nye mennesker, psykiaterDr. Rashimi Parmaranbefaler å ha et åpent sinn når du henvender deg til noen nye for et potensielt vennskap. "Prøv å være litt mer tilgivende og fleksibel under interaksjonene dine og gi personen mer tid til å vokse på deg," deler hun, "Fokuser mer på de positive sidene ved personen mens du ignorerer mindre feil eller forskjeller."

Selv om det er en harmoni som følger med å finne noen som ligner på deg, ikke ignorer folk med forskjellige interesser. "Noen ganger graviterer vi mot mennesker som vi føler oss mest lik, men mye rikdom kan komme fra forskjeller," sier Saba Harouni Lurie, grunnlegger avTa rotterapi.

Å jobbe med selvtilliten din kan være lettere sagt enn gjort, men å bygge opp selvtilliten din kan være en stor hjelp for å finne vennskap. Parmar oppfordrer pasienter til å engasjere seg i selvmedfølelse og positiv selvsnakk med jevne mellomrom.

Når du bygger opp selvtillit, bruk dette som en mulighet til å bygge selvbevissthet. Spør deg selv hvilke typer relasjoner du ønsker å ha i livet ditt og oppdag hvilke egenskaper du bringer til et vennskap. Å ha en bedre forståelse av deg selv kan hjelpe deg med å tiltrekke deg folk som passer til forholdet du leter etter og luke ut ustadige vennskap.

Vennskap er en toveis gate. Sunne vennskap krever vanligvis at begge parter føler seg investert i forholdet. Gjensidighet kan være en pålitelig målestokk for hvilken verdi noen setter på et vennskap.

Lurie anbefaler å spørre deg selv: «Når du inviterer noen til å snakke eller gjøre noe, godtar de invitasjonen? Når du stiller dem et spørsmål, svarer de og fortsetter samtalen med sin egen forespørsel?» Hvis forholdet er ensidig, er dette kanskje ikke den rette personen å fokusere på.

I et "gi og ta"-forhold vil du heller ikke være helt "ta". Vær autentisk og sårbar, men ikke bruk vennskapet ditt som en mulighet til å dra nytte av noen. Hvis du er vennen som alltid snakker om seg selv, vær klar over å spørre og lytte aktivt til personen du starter et vennskap med.

Å bygge et vennskap krever innsats, men når du først har det vennskapet tar det tid og ressurser å opprettholde det. "Frigjør ressursene dine med tid, energi og økonomi, slik at du kan investere noe av det i kvalitetsvennskap," anbefaler Parmar.

Det er vanskelig å bygge et forhold hvis du opplever at du mangler tid til å engasjere deg og tilbringe tid sammen. "Hvis du har en travel timeplan og føler deg utbrent mot slu*tten av dagen, må du kanskje prioritere den daglige timeplanen din og sette av litt tid i helgene mot dette målet," sier Parmar.

Mens omstendigheter i livet dukker opp, vil det å gi deg tid til vennskap til fordel for helsen og lykken din i det lange løp.

Jakten på en venn kan føles skremmende, og du kan føle at du begynner fra bunnen av. Mens du får nye venner, ikke glem menneskene du allerede kjenner," foreslår Tessina.

"Er det bekjente på jobben, i kirken, i nabolaget ditt, involvert i barnets (eller din egen) skole, eller andre steder som du kan utvikle et vennskap med? Vurder å ta kontakt med dem, oppfordrer hun. Gjør en innsats for å styrke et eksisterende forhold og se hvor det tar deg.

I løpet av COVID-19-pandemien har samfunnet trukket seg tilbake til fjernarbeid – og vennskap.

Nadia Charif, en velværecoach og rådgiver hos Coffeeble, har funnet ut at hennes klienter kan finne lykke gjennom online relasjoner. "En overraskende mengde venne-indusert lykke kan komme fra digitale forbindelser," sier hun.

Charif anbefaler å søke etter Facebook-grupper med personer med felles interesser. "Min egen bestemor er faktisk en Facebook-elsker og er fortsatt ganske levende - sosialt og følelsesmessig - i en alder av 83," spøker hun.

Nettsamfunn kan også komme inn i personlige vennskap. Prøv å finne lokale grupper på Facebook eller finn lokale virtuelle og personlige arrangementer ved å bruke apper somOppmøte.

Hvis du finner ut at du føler deg fast eller sliter med følelser under søken etter vennskap, bør du vurdere å kontakte en psykisk helserådgiver for å få støtte. Parmar finner at noen ganger kan det være "dypliggende problemer som depresjon, angst eller traumerelaterte tilstander som må løses først."

Tilstander som depresjon kan føre til sosial isolasjon, mens angst noen ganger kan forårsake frykt for å delta i sosiale aktiviteter. På samme måte kan du finne det nyttig å jobbe med strategier hvis du føler deg litt motløs eller alene.

Å finne venner kan være utfordrende i alle aldre, men ikke la det avskrekke deg fra å utvide omgangskretsen din. Mellommenneskelige forhold bidrar til helse, lykke og ditt generelle velvære.

Det er normalt å føle seg nervøs eller klosset når man prøver å knytte et vennskap. I det lange løp kan det å gå ut av komfortsonen og holde et åpent sinn hjelpe deg med å skape varige forhold.

Jillian Goltzman er en frilansjournalist som dekker kultur, sosial påvirkning, velvære og livsstil. Hun har blitt publisert i forskjellige utsalgssteder, inkludert Cosmopolitan, Glamour og Fodor's Travel Guide. Utenom å skrive er Jillian en offentlig foredragsholder som elsker å diskutere kraften i sosiale medier - noe hun bruker for mye tid på. Hun liker å lese, potteplantene sine og kose med corgien sin. Finn arbeidet hennes på hennenettsted,blogg,Twitter, ogInstagram.

Hvordan få venner i alle aldre (2024)

FAQs

Hvordan få venner i alle aldre? ›

Å finne fram til nye venner handler mye om å finne dine egne interesser, de riktige aktivitetene og gjennom dette bli kjent med andre. Dessuten er hyppighet viktig: Forskning viser at vi liker dem vi ser oftere.

Hvordan få nye venner i voksen alder? ›

Bruk sosiale medier i tillegg

Sosiale medier kan være veldig gunstig for å få nye venner i voksen alder, sier Kirmayer. Hun foreslår apper som Bumble BFF og Meetup hvor man kan bli kjent med nye mennesker og avtale å møtes. Når det er sagt, bør man ikke erstatte bruk av sosiale medier med møter i det virkelige liv.

Er det normalt å miste venner? ›

Det er vanlig at venner "forsvinner", og at man opplever å miste kontakten med vennene sine. Dette er helt naturlig, og man føler seg gjerne litt hjelpeløs når det skjer. I ungdomstiden kan det være sånn at noen finner nye venner, mens andre synes det er vanskelig at ting endrer seg. Dette er normalt!

Hva kan man gjøre for å bli kjent med nye folk? ›

Det er ofte enkelt å melde seg inn i en gruppe eller en klubb i det nye nærområdet, eller du kan ta et kurs innen et tema som er relevant for hobbyen din. På denne måten får du muligheten til å bli kjent med nye mennesker og starte nye vennskap med folk som deler samme interesse som deg.

Hva skal man gjøre når man ikke har noen venner? ›

Først og fremst bør du snakke med foreldrene dine, slik at de kan hjelpe og støtte deg. Ofte er det god hjelp i foreldrene selv om man på forhånd tenker at de ikke kan bidra. Videre kan du kontakte helsesykepleier, enten på skolen din eller helsestasjon for ungdom.

Hvor mange er det som ikke har venner? ›

Fra 1990 til 2021 har antallet personer som ikke har noen venner gått opp fra tre til tolv prosent, mens andelen som har ti eller flere venner har gått ned fra 33 prosent til 13 prosent.

Hvor mange venner er det vanlig å ha? ›

Helt innerst har vi en krets av tre-fem nære venner som vi føler vi kan ty til hvis større eller mindre kriser skulle inntreffe. Utenfor der ligger en gjeng på 12-20 mennesker som vi har spesielle bånd til. Enda lenger ut finner vi ei større gruppe av løsere bekjente.

Kan man overleve uten venner? ›

Man kan helt sikkert fint overleve uten venner, men mennesket er et sosialt vesen og oftest så har vi det bedre om man har noen i livet som man trives med og og liker å være sammen med. Men vi er alle forskjellige og det finnes nok mange som trives best med å være helt alene.

Hvorfor trekker folk seg unna? ›

Nærhet og avstand

Samtidig er det viktig å huske på at det kan være ulike grunner til at venner trekker seg unna. Noen ganger handler det mest av alt om dem selv fordi de er i en vanskelig livssituasjon eller fordi de sliter med tunge tanker.

Hva kan jeg gjøre for å få venner? ›

Gode tips for at du skal få deg nye venner er å være åpen, blid og imøtekommende. Prøv å ta initiativ til samtaler med de du tror du har noe til felles med eller gjerne skulle ønske du ble bedre venn med. Gjerne spør om dere skal finne på noe sammen etter skolen. Kanskje dere kan holde på med noe dere har til felles?

Hvordan bli flinkere til å snakke med folk? ›

Syv tips for å bli bedre til å snakke sammen
 1. Lytt til hva den andre faktisk sier. ...
 2. Prøv å leve deg inn i den andres opplevelse. ...
 3. Gå fra å fikse til å forstå. ...
 4. Prøv å vise at du forstår gjennom ord. ...
 5. Valider følelser. ...
 6. Reparer når det skjærer seg. ...
 7. Jobb med egne følelser i møte med andres.
Mar 15, 2023

Hvorfor vil ingen være venn med meg? ›

Det er mange grunner til dette, men en av grunnene er gjerne at man vokser litt fra hverandre i denne tiden. Det vil si at man får ulike interesser og liker å gjøre forskjellige ting. Det finnes ingen enkel oppskrift på hvordan man er en god venn. Det varierer fra person til person hvordan man liker å bli behandlet.

Finnes det en app for å få venner? ›

I januar i år lanserte han appen Venn, hvor premisset – ikke helt ulikt dating-apper som Tinder og Happn – er å matche deg med potensielle venner.

Blir ikke inkludert i vennegjengen? ›

Du kan kanksje invitere gjengen til deg, være den som tar litt mer initiativ. Hvis du ikke gjør det eller sier noe om det er det ikke sikkert at de tenker over at de på en måte utestenger deg. Vær interessert i hva de andre skal, heng deg liksom på og vis at du også vil være med. Håper det ordner seg for deg.

Hva kjennetegner gode venner? ›

Det viktigste ved en god venn er at det er noen du trives sammen med, og som du kan stole på. Tillit er veldig viktig i et vennskap. Videre burde en god venn være snill og grei, og respektere deg. Det beste vil være å finne noen som behandler deg bra, som du stoler på, og som respekterer deg for den du er.

Hvilke venner bør man unngå? ›

Vurder vennskapet hvis vennen din
 • Alltid prioriterer andre venner fremfor deg.
 • Oppfører seg krenkende og kritisk.
 • Bruker deg som terapeut.
 • Gjør deg trist og nedstemt.
 • Har stor makt over deg og tankene dine.
 • Er klamrende og avhengig av deg.
May 1, 2017

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 6205

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.