Slik rengjør du utemøbler – 3 enkle trinn for tre, metall, harpiks og rotting (2024)

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få de beste hjemmeinnredningsideene, DIY-råd og prosjektinspirasjon rett i innboksen din!

Takk for at du registrerte deg for Realhomes. Du vil snart motta en bekreftelses-e-post.

Det var et problem. Oppdater siden og prøv igjen.

Vil du vite hvordan du rengjør utemøbler? Enten været er perfekt for en piknik ute, eller om bordene og stolene dine har blitt et skikkelig øyesår i løpet av vinteren – det er alltid et riktig tidspunkt for å fjerne skitt og rusk fra terrassen eller bakgården.

Du har kanskje spontant kjøpt et billig bistrosett eller tatt en beslu*tning om å kjøpe et nytt sett fra en avbeste utemøbelbutikker(som vurdert av oss) i år. Uansett hva du har valgt for utvendig plass – sørg for at det ser knirkende rent og gjestfritt ut for gjestene dine å nyte uansett hvor mye du har brukt.

Frabeste hagestolertilutendørs lenestoler,terrassebord, ogveranda husker, viser vi deg den beste måten å rengjøre utemøbler på. Den gode nyheten er at det ikke bør ta for lang tid før du er i stand til å nyte solens stråler med en drink og litt utendørs nibbles.

Hvordan rengjøre utemøbler

"Utendørsmøbler er designet for utendørs bruk, men været kan være vanskelig for plenstolene, benkene og bordene som utgjør terrassesettet ditt," sier Sarah Fishburne, direktør for trend og design,Home Depot.

"Hold utemøblene, utendørsputene og paraplyene dine flotte og sørg for at de holder med grunnleggende rengjøring og vedlikehold."

1. Forbered overflatene på utemøblene

"Fjern først putene og myke materialene fra rammen." råder Shroopa Patel, kategorisjef, digital merchandising hosOnBuy.com.

«Hvis de kan vaskes i maskin, gå rett i gang, men hvis ikke kan du vaske dem forsiktig med varmt vann og mildt oppvaskmiddel. Nå sitter du igjen med bare den nakne rammen.'

«Bruk en feiebrett og børste til å feie bort alt rusk vinterværet fører med seg. Spindelvev, blader, mose, alt må bort. Du kan forhindre eventuelle problemer for fremtiden ved å kjøpe et møbeltrekk!'

Og hvis dinutendørs puterser litt synd på seg selv, eller du trenger bare en unnskyldning for å lyse opp hagen din, vår shoppingredigering har en fargerik samling som passer til alle opplegg. På den annen side, hvis de fortsatt kan reddes, lærhvordan rengjøre utendørs puterskikkelig. Du kan enten gjøre dette før eller etter rengjøring av utemøbelrammen.

Ryan Schwarze, leder forLuksus rottinglegger til: 'Vi vil foreslå å fjerne puter fra møbler når de ikke brukes, men vil være ute i solen hele dagen, for eksempel hvis du er bortreist på ferie,'

"Sola kan bleke farger veldig enkelt på en varm dag, og for å beholde det nye, levende utseendet er det best å oppbevare dem riktig når de ikke er i bruk."

«Når det gjelder å holde puter rene, bruk varmt vann med det milde vaskemiddelet du velger for å finne rene ikke-avtakbare putetrekk. En myk skrubber foretrekkes for å fjerne flekken før rengjøring med en f*cktig klut. Overflødig f*cktighet kan absorberes med håndklær for å sikre at så mye f*cktighet absorberes før den lar den tørke.'

2. Tørk av utemøblene dine

Deretter blander du en avbeste oppvaskmiddelmed varmt vann og bruk en myk klut til å tørke av møblene og la dem trekke i noen minutter. Sørg for at du kommer inn i alle disse kriker og kroker. Unngå å bruke noen form for blekemiddel, selv i en mild løsning, da det kan misfarge møblene.

Hvis du stiller deg selv spørsmålet 'er utemøbler vanntette?', det er godt å vite at de fleste er det, men det er best å sjekke for å unngå at din blir skadet (vi vil ikke ha sinte e-poster og innlegg rettet mot oss!)

3. Skyll med en slange

Det siste trinnet er å skylle møblene med dinbeste hageslangepå lavtrykk inntil alt såpeskum er vasket bort. Til tross for deres makt,beste høytrykksvaskereer ikke det rette verktøyet for jobben, da de vil skade møblene. La deretter møblene tørke grundig.

Husk at selv vanntette hagemøbler kun er designet for å stå ute i dusjen, så du bør virkelig ta med møblene innendørs om vinteren. Hvis du ikke har bod eller garasje, så invester ivanntette møbeltrekk fra et sted som Amazonog bruk tau eller strikksnorer for å feste den.

Til slu*tt, hvis du har investert ibeste hagemøbler i tre, vil den trenge farging hvert par år. På samme måtebeste hagemøbler i metallkan trenge belegg av og til (psst...Hvis du føler deg kreativ, har vi en hel guide påmale hagemøbler i metallogså).

Og når det kommer til et metallbord og -stoler - ketchup er ikke bare for pommes frites eller pølser som en Cleanfluencer forklarer.

"Ketchup er så godt." sier Lynsey Crombie akaLynsey Queen of Clean.

«Alt du trenger å gjøre er å dekke rustflekken med litt ketchup. Du må forlate det, det kommer ikke til å ta fem minutter. Det kommer nok til å ta en time. Så kom tilbake og skyll det bort.

Så der har du det. Dette smakfulle tomatkrydderet er godt for rengjøring, og du trenger ikke å kjøpe merkevarene heller, noe som gjør rengjøring av utemøbler kostnadseffektiv når vi har sett flasker for under $1.

Eksperttips for å rengjøre utemøbler

Patel kan tydeligvis en ting eller to om utemøbler, så uansetthage ideerdu har – hun har delt de beste måtene å bli kvitt fuglebajs, spindelvev, gjørme og andre møkkete stoffer du kan finne på inventaret ditt.

Aluminiumsmøbler: Har du rustflekker fra slitevær? Her er en superenkel life hack: en blanding av 50 % hvit eddik og 50 % vann. Bruk denne til å fjerne rust og flekker fra rammen, slik at den glitrer i solskinnet. Selvfølgelig, hvis du foretrekker et butikkkjøpt rengjøringsmiddel, er det også greit. Bare pass på at den ikke er for sur, da det faktisk kan forårsake mer skade enn rust.

Teakmøbler: Teak er en så tilgivende tresort for å lage møbler. Ingen dyr rust, ingen mugg, og det er enkelt å rengjøre! Den eneste ulempen er at fargen kan falme over tid, fra brun til en sølvfarget tone. Unngå dette ved å bruke en lakk malt direkte på treet når det er rengjort. Hvis du finner svært gjenstridige flekker, bruk fint sandpapir til å puss* ned området og lakker deretter på nytt når du er fornøyd.

Plastmøbler:Enormt populære, plastmøbler er kjent for å være enkle å vedlikeholde. Umulig å ruste og uten at fargen blekner, det eneste problemet du virkelig bør prøve å håndtere er flekker. For lette flekker bør 50 % eddik og 50 % vannblandingen vi nevnte tidligere gjøre susen. For mer hardcore flekker, bruk natron på en våt svamp og gni i en sirkulær bevegelse til den irriterende flekken har forsvunnet.

Harpiks kurvmøbler: Ofte sett på som de enkleste møblene å ta vare på, harpiksflettverk er UV-bestandige, rustbestandige og takler svært godt vær. For flekker, følg samme prosess som før! 50 % eddik og 50 % vann vil løse selv de vanskeligste påstekte flekkene, bare pass på å være skånsom når du rengjør.

Jernmøbler: Irongardenmøbler er store, dristige og sterke, noe som gjør den til et perfekt midtpunkt for allehage fest. Den kan imidlertid være utsatt for rust, spesielt hvis den står ute hele vinteren uten tildekning. En metalllakk vil løse eventuelle rustproblemer før de i det hele tatt har skjedd, så vi anbefaler definitivt å kjøpe noen og bruke dem på jernmøblene dine. Hvis fargen har falmet, vil en enkel maling være tilstrekkelig, slik at du får tid til å gjøre sommerhagefesten klar.

"Poteter inneholder en forbindelse kalt oksalsyre som kan bryte ned rust på visse metaller, for eksempel jern," legger Andre Knowles, personlig økonomiekspert, til.vouchers.co.uk

«For å prøve det ut, kutt en rå potet i to og dypp den kuttede siden i natron før du gni den på rusten. Hvis du kan se at rusten er i ferd med å fjerne, fortsett og gi den litt alvorlig albuefett. Det kan også hende du må fortsette å erstatte poteten med en ny til jobben er ferdig. Når rusten er fjernet, sørg for å tørke metallgjenstanden grundig slik at rust ikke vises igjen.'

Slik rengjør du utemøbler – 3 enkle trinn for tre, metall, harpiks og rotting (1)

(Bildekreditt: John Lewis & Partners)

Jern kan være et ganske tungt hagemøbelmateriale, så hvis du har valgt noe lettere og budsjettvennlig som aluminium, lurer du kanskje på hvordan du best kan ta vare på det.

"Hagemøbler i aluminium ruster ikke, men de kan lide av aluminiumoksidasjon," sier Tristan Sissons, hagekjøpssjef,Hjemmebase.

"Dette vil endre fargen på metallet over tid, men vil ikke påvirke styrken til det - faktisk gjør det det sterkere. Hvis du vil beholde den opprinnelige fargen på møblene dine, sørg for at du rengjør dem regelmessig, og enten oppbevar dem eller oppbevar dem helt tildekket i vintermånedene.'

Utemøbler i stål på den annen side trenger litt mer oppmerksomhet, da Sissons forklarer: 'Hvis hagemøblene dine er laget av stål, må du sørge for at eventuelle riper som avslører det nakne metallet under behandles for å forhindre rust. Hvis rust allerede har satt seg inn, fjern den med litt stålull, og puss* opp det berørte området med en utvendig metallmaling i samme farge.'

«En enkel måte å forlenge levetiden til hagemøblene i metall er å polere den med bilvoks etter at du er ferdig med å rengjøre den. Voksen vil gjøre den mer vanntett.'

Og, Paul McFadyen, administrerende direktør vedmetaller4Ulegger til: 'Rust er generelt en tøff type korrosjon å rengjøre fra metalloverflater, og må derfor behandles med riktig forsiktighet for ikke å skade møblene dine.'

«Aktiv korrosjonsspray kan være et veldig nyttig produkt å ha i skapene, spesielt om sommeren når det er mer f*cktighet og varme utendørs. Denne spraytypen kan også kjøpes i farger som hvit og vil gi høy dekning og utmerket vedheft, selv til rust.'

Slik rengjør du utemøbler – 3 enkle trinn for tre, metall, harpiks og rotting (2)

(Bildekreditt: Habitat)

Rengjøring av tre utemøbler

"Tre er et naturprodukt og vil derfor produsere naturlige oljer," forklarer Sisson.

«Du må imidlertid fortsatt ta vare på den for å sikre at den forblir i best mulig stand. Måten du gjør det på kommer til syvende og sist ned på en kombinasjon av regelmessig pleie og personlig smak.'

Når du er ferdig med å rengjøre møblene dine, er det tre alternativer du bør vurdere:

  • La møblene dine eldes naturlig:Når treet eldes, får det et sølvpatinautseende som kan være ganske attraktivt. Du kan bevare dette utseendet ved å bruke en klar hardtreolje for eukalyptus, orteakolje for teakmøbler. Minst 2 strøk bør påføres, og la oljen tørke i 48 timer.
  • Ha en fullstendig endring:Uttrykk din individualitet ved å bruke tremaling for å gi hagemøblene dine en ny farge. Påfør 2-3 strøk med maling for å oppnå en solid farge; og dette skal vare rundt 3 år med bare vanlig rengjøring nødvendig.
  • Hold møblene dine som nye:motstandsdyktig olje.

Og det er ikke bare sol, regn og snø som kan skade utemøblene dine i tre, så tenk på dine sosiale vaner også... Spesielt om sommeren som en ekspert advarer:

'Hvis du plasserer tremøblene dine rundt et basseng ellerboblebad, tørk den av med vann en gang i uken. Etter hvert som klor samler seg, kan det gnage bort i treets finish.' sier Katie Fritz, innholdssjef,Artikkel.

Slik rengjør du utemøbler – 3 enkle trinn for tre, metall, harpiks og rotting (3)

(Bildekreditt: George ASDA)

Slik rengjør du utemøbler som har glassplate

Bruker ensalongbord i glasseller spisebord utenfor er en fin måte å legge stil til utendørs spiseområde. Overflaten som kan tørkes av gjør det superenkelt å rengjøre sauser og søl hvis venner eller familie har en liten tøff mens du nyter en lett matbit eller et måltid.

"Hagemøbler kan ofte ha en bordplate laget av glass, noe som i begynnelsen kan virke skremmende med tanke på rengjøring," sier Patel.

«Men det er enkelt nok med de riktige verktøyene. Når du har fjernet rusk med en klut eller myk børste, kan en husholdningsglassrens eller hvit eddikløsning sprayes og tørkes bort.'

«Det viktigste å huske på med ethvert utendørs glass er å beskytte det, og holde det tildekket når det ikke er i bruk. Å bruke bordmatter og bordunderlag er en flott måte å legge til fargeklatt og beskytte bordet ditt samtidig.'

Igjen, det er best å unngå å bruke en høytrykksvasker, for selv om glasset på de fleste av disse designene er herdet, kan det fortsatt knuses.

Hvordan rengjøre utemøbler i komposittstein

"Det er ting du kan gjøre for å forlenge levetiden til komposittsteinene dine," bekrefter Fritz.

«Å legge til en sem*ntforsegler hver tredje til sjette måned vil gi stykket ditt den ekstra beskyttelsen det fortjener. Hvis du merker at temperaturen synker, er det en god idé å ta med stykket ditt inn for å unngå en naturlig reaksjon som sprekkdannelse.'

For å rengjøre, bruk ganske enkelt en myk nylonbørste for å tørke bort støv og rusk. Bruk den standard pH-nøytrale såpen blandet med varmt vann for å tørke bort smuss eller skitt, og la deretter stykket tørke naturlig før du oppbevarer det.'

Slik rengjør du utemøbler – 3 enkle trinn for tre, metall, harpiks og rotting (4)

(Bildekreditt: Homesense)

Slik rengjør du rotting utemøbler

Rottingmøbler kan være vanskelig å få riktig rengjøringsmessig, så du vil være sikker på at du er mild. En ekspert har akkurat det som skal til for å gi hagemøblene dine en sunn glød.

«Hvis du har et gammelt rottingmøbel som ser dårligere ut for slitasje, vil jeg anbefale å bruke en myk klut og gni litt olivenolje på produktet. Dette vil redusere sprekker og gi glans til rottingen din, slik at den ser så bra ut som ny, sier Schwarze.

Rengjøring av tilbehør til utemøbler

ENterrasse paraplyer et fint akkompagnement å kombinere med et utendørs bord for å gi skygge og komfort fra ekstrem sol. Men akkurat som det beskytter deg mot skadelige UV-stråler, må du gi tilbake tjenesten.

«Når det kommer til stell og oppbevaring, hjelper det alltid å bruke sunn fornuft og ta tak i risikoene rundt deg. Hvis en lett bris var nok til å vifte Mary Poppins opp, opp og vekk, forestill deg hva man kunne gjøre med utendørsparaplyen din, spør Fritz.

"Hold terrasseparaplyen lukket når den ikke er i bruk, og oppbevar den på et kjølig, tørt sted når det er mulig."

Slik rengjør du utemøbler – 3 enkle trinn for tre, metall, harpiks og rotting (5)

(Bildekreditt: Kukoon tepper)

Hvordan rengjøre et utendørs teppe

Debeste utendørs tepperer en rask måte å legge til farge og tekstur på det ytre opplegget ditt, og fungerer spesielt godt i enliten hageeller gårdsplass hvor det ikke er mye plass til å dyrke planter. Imidlertid, akkurat som innendørs kolleger, må denne møbelinnredningen behandles med forsiktighet.

«Den beste måten å forhindre denne grusommeligheten på er å ta med teppet ditt innover hver gang du ser stygt vær i værmeldingen,» råder Fritz.

"Når teppet ditt nyter tiden ute, kan du fjerne alt løst og tørt rusk ved å støvsuge med et ikke-roterende tilbehør og riste eller slå det med en kost for å trekke ut støv."

"For mer gjenstridig skitt, kan teppet ditt håndtere en god, gammeldags slange ned med litt mild, pH-nøytral såpe. Bare sørg for at det er nok plass til ventilasjon uansett hvor du velger å tørke den. Hvis du tror det vil trenge litt mer enn en ansiktsbehandling med hageslange, ta gjerne kontakt med en profesjonell tepperenser.'

Og når det gjelder hyppigheten av rengjøring av denne stoffdekoren, Clare Vallely, merkevareekspert påKokontepper, legger det ned for oss.

Hun sier: 'Det er alltid best å rengjøre et utendørs teppe månedlig, så vel som ved starten og slu*tten av vår- og sommersesongen.'

Det er enkelt å rengjøre et utendørsteppe, du trenger bare en slange, skrubbebørste og fortynnet oppvaskmiddel. Det er viktig å rengjøre begge sider av teppet og la det lufttørke i solen. Hvis det dannes mose eller alger på teppet, kan du fjerne det med fortynnet blekemiddel eller eddik.'

Utendørsteppet ser fortsatt ut som det er på vei mot søppelet? Å være det tilbake til livet med en slikk emulsjon. Vår guide påhvordan male et utendørs teppeer det perfekte upcycling-prosjektet.

Hvordan oppbevare utemøbler om vinteren

Rengjøring av utemøbler er én ting, men når du ikke bruker litt albuefett for å fjerne smuss og alt som ikke skal være på det, er det bare å vedlikeholde materialet og beskytte det mot elementene, inkludert vann, varme og overdreven f*cktighet. like viktig.

'Vi anbefaler på det sterkeste at alle hagemøbler oppbevares eller tildekkes for vinteren.' råder Dani Taylor, kreativ og produktdirektørCox og Cox.

"Dette vil forlenge levetiden til settet ditt og forhindre at smuss bygger seg opp, noe som gjør livet ditt lettere til våren. Hvis du velger å bruke et deksel, bruk alltid et pustende trekk og sørg for at møblene dine har blitt rengjort og er helt tørre før du dekker for å forhindre mugg og muggutvikling.'

"Ved oppbevaring innendørs, sørg for at plassen er tørr, ikke oppvarmet og har god luftstrøm for å forhindre at f*cktighet bygger seg opp."

Slik rengjør du utemøbler – 3 enkle trinn for tre, metall, harpiks og rotting (6)

(Bildekreditt: Home Depot)

Når bør jeg dekke til utemøbler?

"En liten hemmelighet: møbeltrekk er ikke bare for de klassiske våt- og vindforhold", sier Fritz,Artikkel

«Akkurat som du bruker SPF 100 for å beskytte din egen hud, hjelper utendørs deksler med å avverge soleksponering og den tilhørende fargefakingen. De er også de ultimate fuglebasj-beskytterne.'

"Vær oppmerksom på værmeldingen. En nøytral overskyet dag er best for utemøblene dine, så hvis du ser ekstremt solskinn eller regn i værmeldingen, er det en god idé å ta på dekselet."

Hvorfor blir tremøblene mine sølv eller grå?

'Gratulerer! Møblene dine utvikler en vakker patina», feirer Fritz.

«Over tid vil utemøbler i tre vise tegn på aldring. Teak og akasie utvikler en sølvpatina som, i likhet med George Clooneys salt og pepper, bare øker den slemme sjarmen. Dette er 100% naturlig og ikke å frykte. Hvis dette er noe som virkelig plager deg, kan de fleste møbelrestauratorer puss* opp stykkene dine til ønsket utseende.'

Hvordan kan jeg stoppe veksten av mugg på utemøblene mine?

"Vanlig i tre og tekstiler spesielt, oppstår mugg når et materiale kommer i kontakt med for mye f*cktighet over lengre perioder," forklarer Fritz.

«Unngå mugg ved å sørge for at møblene dine holdes tørre og beskyttet. Sug opp søl umiddelbart, sørg for at naturlig rusk som bløte blader og kongler ikke sitter på stykkene dine, ikke oppbevar møbler eller puter mens de fortsatt er f*cktige, og oppbevar kun i godt ventilerte områder.'

"Selv om mugg ikke er søtt, kan den vanligvis fjernes ganske enkelt. Bruk en maske og hansker mens du skrubber stykket ditt med en myk bustbørste og varmt vann blandet med en pH-nøytral såpe (som Castile-såpe). Når den er rengjort, la den tørke helt i solen.'

Slik rengjør du utemøbler – 3 enkle trinn for tre, metall, harpiks og rotting (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6257

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.